#18 Myter om forbrænding
"Jeg spiser nærmest ingenting, men taber mig ikke!"
Det er frustrerende, når vægttabet udebliver, trods en stor indsats. Når det sker, er det derfor fristende at falde for forklaringer om nedsat forbrænding og ødelagt stofskifte – men kan det virkelig passe, at det er dér forklaringen ligger? Eller gemmer den rigtige forklaring sig mon et helt andet sted?
I denne episode kommer vi blandt andet ind på:
Hvordan man kan have oplevelsen af nærmest ikke at spise noget, men stadig være i kalorieoverskud – og hvad der nok i virkeligheden sker.
At vi mennesker er notorisk dårlige til at vurdere hvad og hvor meget vi har spist og samtidig er overbevist om, at vi er gode til det (dårlig kombination). (Se blandt andet dette studie.)
At meget af vores spisning er drevet af vaner, og da vaner er automatiseret adfærd, er vi per definition ikke bevidste om dem. (Se fx denne artikel.)
At uopmærksom spisning sjældent "bogføres" – men kan blive til MANGE kalorier.
Hvorfor man altid skal overveje, om der er andre, mere sandsynlige forklaringer, end den man støder på på nettet. (Læs mere om Occam's Razor, her.)
Hvad ordene "forbrænding" og "stofskifte" dækker over, samt hvordan man henholdsvis øger og sænker disse. (Læs mere om dette, i min artikel "10 sandheder om vægttab".)
Hvad der sker med forbrændingen under og efter en kur. (Læs Menno Henselmans' review, her – eller hør ham gennemgå artiklen, i denne podcast.)
Hvordan man, ved at forstå disse begreber og udfordringer, kan øge sandsynligheden for succes med sit vægttab.
At det er nemt at kompensere for massevis af træning, så man ikke taber sig. (Læs et review om dette, her.)
Andre myter om forbrænding, såsom "fedtforbrændings-zonen", "fedtforbrændende træning", "træn på tom mave", "spis ikke efter 18", "spis mange måltider", etc.
Hør episoden via iTunes/Podcast-appen, her
Hør episoden via streaming, her