Morten Elsøe

View Original

10 grunde til, at slankekure ikke virker

Videnskaben er ret klar i mælet: slankekure virker ikke! I hvert fald ikke hvis succeskriteriet er vedvarende vægttab. Til gengæld fører slankekure ofte til flere slankekure, så hvis det er det der er succeskriteriet – hvis du nyder at veksle mellem at veje for meget og gå på slankekur – så virker de til UG. 

Men hvorfor er det lige, at slankekure ikke fører til vedvarende vægttab?

Her er en foreløbig liste (kom gerne med flere bud i kommentarfeltet i bunden af siden):

[OBS! Læs med til sidst, hvor jeg skriver om hvad man i stedet skal gøre!]

 

1.    DE ER MIDLERTIDIGE

Slankekure er tidsbegrænsede. Det betyder, at de ikke fører til vedvarende vaneændringer – det er slet ikke det der er meningen med kuren, og derved er den dømt til at fejle, på forhånd. Slankekuren står på i en skarpt afgrænset periode, hvor man opfører sig anderledes end man plejer, mens man glæder sig til at ”vende tilbage” til sin normale hverdag. Du ved, den hverdag der var fyldt med adfærd, der førte til overvægt. Mange tror at den nye vægt bliver en ny normal - et nyt "set point" - men som du kan se længere nede, sker der noget med os både fysisk og mentalt, når vi er på kur, der gør, at den nye vægt ikke holder længe.

 

2.    DE ER BESVÆRLIGE

En af grundene til at slankekure er midlertidige, er at de er for besværlige (eller direkte underlige og ekstreme) til at det er noget der kan stå på i længere tid. De er simpelthen ikke designet til at være vedvarende løsninger, men kun til at give dig en hurtig succes – en succes der desværre ikke holder længe. At de er besværlige betyder også, at rigtig mange falder fra undervejs og i øvrigt forkæler sig selv så snart de er overstået (eller trøstespiser for at tackle endnu en fiasko).

 

3.    DE ER OVERAMBITIØSE

Det er nemmere at sælge en slankekur, der lover 20 kg vægttab, end en der lover 2 kg. Desværre er ambitionerne oftest omvendt proportionale med succesraten – jo større ambitioner, jo lavere sandsynlighed for succes. Større ambitioner betyder færre kalorier, flere restriktioner og flere forbud, og dermed mere sult og elendighed undervejs, samt større risiko for at falde i og tage det hele på igen.

 

4.    DE FOKUSERER PÅ DETALJER

Der er en udbredt diskurs om, at der må være én årsag til overvægt. Derfor leder vi med lys og lygte efter denne ene komponent – fedt, kulhydrater, sukker, gluten, GMO, tilsætningsstoffer – der bærer det fulde ansvar for, hvorfor vi ikke kan kontrollere vores vægt. Denne diskurs eksisterer desværre ikke kun blandt befolkningen, men også hos forskere, der vedbliver at søge svaret på, hvilken komponent der er vigtigst. Det frarøver os det gyldne overblik, og fjerner fokus fra, at det er vores adfærd der skal arbejdes med, hvis vi skal komme overvægt til livs.

 

5.    DE ÆNDRER IKKE DIN ADFÆRD

Hvorfor spiser du usundt? Hvorfor spiser du mere, end din krop behøver? Og hvad skal der til for at ændre på den adfærd? Ingen af disse spørgsmål bliver der taget hånd om, når man kaster sig ud i en slankekur. Faktisk ignorerer de fleste fuldstændig, hvad det er for en vanlig adfærd, der er årsagen til overvægten i første omgang. Da kuren er midlertidig, er der ikke noget at sige til, at du vender tilbage til dine gamle vaner, så snart den er slut.

 

6.    DE AFHÆNGER AF OVERSKUD

Slankekure afhænger af dit overskud, din selvdisciplin og din motivation. Overskud får du ved at være veludhvilet og afstresset – to ting der ikke tages hånd om i forbindelse med en slankekur. Selvdisciplin er en begrænset ressource, som du højst sandsynligt allerede bruger langt det meste af, inden kuren går i gang. Og motivation svinger enormt meget, fra dag til dag og endda fra time til time. Det er når motivationen er høj, at du køber løbetøj på nettet – og det er når den er lav, at du dropper løbeturen og bliver siddende i sofaen.

 

7.    DE DRÆNER DIT OVERSKUD

Det er lidt paradoksalt. Et sundere liv burde give dig mere overskud, men at være på slankekur, reducerer det faktisk (af den, og mange andre grunde, er det ikke sundt at være på kur). At sige fra – enten højlydt, eller inde i hovedet – koster mental energi. Det er også en af grundene til, at mange falder i om aftenen. Overskuddet til at holde igen, slipper simpelthen op, som illustreret i dette studie fra 1998 hvor de viste, at hvis man aktivt skal undlade at spise kage, så falder ens selvdisciplin efterfølgende.

 

8.    DE FUCKER MED DIN HJERNE

I den ikoniske adfærds-bibel ”Handbook of self-regulation”, beskrives en håndfuld interessante studier, der viser hvad der sker med vores evne til selvregulering, når vi er på slankekur. 

Er man på slankekur, og kommer til at spise noget lidt for lækkert – noget "forbudt" – falder man ofte helt i, og spiser meget mere til et efterfølgende måltid.

Men dette afhænger sjovt nok ikke af hvor mange kalorier der er i det forbudte - kun af hvor mange kalorier man tror der er i det forbudte!

Når man er på kur, har man altså tendens til at se på det hele som ”enten/eller”. Er man først faldet i, ryger al kontrol på gulvet fordi man føler man har fejlet. Og det afhænger altså ikke at hvad man har spist, men hvad man tror man har spist. Det hele foregår oppe i hovedet.

Men det bliver værre endnu.

Hvis man er på kur, og finder ud af at man senere på dagen skal spise noget, der sætter kuren over styr, går det galt. Alene tanken – uanset om det passer eller ej – om, at man senere er tvunget til at spise kage, fjerner alle hæmninger og fører til overspisning inden.  

I et studie fra 2002 blev det vist, at hvis man ved at man skal starte på en ugelang kur i morgen, overspiser man i dag. Alene tanken om kommende afsavn, fører tilsyneladende til præ-kur-forkælelse!

Som om det ikke skulle være nok, viser andre studier, at den nydelse man opnår ved at dufte til chokoladekage, kan være nok til, at man mister kontrollen senere på dagen (i form af overspisning af fx kage).

(Altså kun hvis man er på kur - andre kan godt bevare roen.)

Er man på slankekur, spiser man også mere, efter man har trænet, end folk der ikke er. Faktisk kan alene tanken om senere at skulle træne, føre til overspisning

Og det er måske ikke så underligt når hedoniske fødevarer (såsom kage) fylder så meget mere i hovedet hos folk der er på slankekur, end hos de der ikke er.  

At være på slankekur fører altså til ét stort selvbedrag - især hvis kuren er meget restriktiv og rigid. Det øger sandsynligheden for ukontrolleret overspisning, hvilket i sig selv gør kuren meget skrøbelig. Kombineret med, at man både overspiser inden man går på kur, og efter, forhindrer det ofte at man opnår det kalorieunderskud (og dermed det vægttab) man sigter efter.

 

9.  DE HANDLER OM VÆGT

Kvinder søger kure der er er associeret med ”tynd, hurtig, let". Det hele handler om ydre elementer – endemål der skal opnås gennem en lidelsesfuld spurt mod målet.

Dette kaldes at være "eksternt motiveret", og det er en elendig strategi. Hvis man til gengæld finder fysisk aktivitet som man laver fordi man nyder det, og sund mad som man spiser, fordi man nyder det, er der langt større sandsynlighed for succes. Vi skal have fat i den indre motivation for sunde handlinger – handlingerne skal give os noget i sig selv, og ikke bare være et middel til et mål.  Når fysisk aktivitet opfattes som sjovt, i stedet for en pligt, søger man ikke trøst i kage, efterfølgende – det gør man normalt, i hvert fald hvis man er på kur.

 

10.  DU HAR SLET IKKE BRUG FOR AT TABE DIG

Den sidste, men for nogle faktisk den vigtigste årsag til at slankekure ikke virker, er at de forsøger at løse et problem der ikke er der. Undersøgelser viser, at langt de fleste normalvægtige kvinder, gerne vil tabe sig 5-10 kg. Deres krop er i balance, men de vil gerne være tyndere. Det kræver at kroppen skal midlertidigt ud af balance – men den vil kæmpe sig tilbage, så snart kuren er ovre. Har man en konstant trang til at tabe sig lidt, og bruger penge, tid og overskud på den ene kur efter den anden – samt generelt at tænke unødvendigt meget over vægten – skal man måske overveje, at bruge sin energi på at lære at elske sig selv og sin krop i stedet.

Tyndhedsidealet kan være altødelæggende, og du kan vælge at spilde dit liv på at være på konstant slankekur, eller lære at være ligeglad – eller bare glad – i stedet. (Kunne det ikke være rart?)

GØR DET MODSATTE

Men hvad gør man så, hvis man virkelig har brug for at tabe sig?

Man kan starte med at kigge på hvad kure gør – og gøre det modsatte. Find grunden(e) til at du er overvægtig – hvorfor spiser du mere end du har brug for? Drop forbuddene, flyt fokus over på velvære og find din interne motivation. Skab overblik og fokusér på det der gør den største forskel. Ignorér detaljer, gør det nemt, øg dit overskud, og sigt efter vedvarende vaneændringer, så du kan holde vægten på sigt. Og gør det ved at tage små skridt i den rigtige retning, så det hele ikke falder på jorden, så snart motivationen ikke er i top.

Og tænk så lige en ekstra gang over, om du overhovedet har brug for at tabe dig, eller om dette behov kun er opstået pga. ekstreme kropsidealer.

Vedvarende vægttab handler om konsekvent at ændre den adfærd, der er årsag til overvægten. Det kan man heldigvis gøre på måder, der ikke vender op og ned på hele ens liv, på én gang. Faktisk findes der nogle helt vildt gode, simple og effektive redskaber til det.

See this content in the original post